Imperija ne imperija

2005-05-12 15:27

Čia atsakymas Linui į jo įrašą “Imperija gyva iki šiol

Žmonės žmonės… yra sakoma, kad ne žodžiais, o darbais Tėvynę mylim.

Lygiai taip pat ir su tikėjimu mano nuomone.

  1. Romos katalikų bažnycia yra ta bažnycia, kuri atnešė Evangeliją į Lietuvą.

  2. Negalime nepripazinti popiežiaus Jono Pauliaus II veikimo ir darbu. Tame tarpe ir padėjusių mums atgauti savo laisvę nuo sovietinės imperijos… tuo pačiu ir tikėjimo laisvę.

  3. Nežinau kaip buvo ankstesniais laikais, nes tada negyvenau. Tiek kiek gyvenu dabarm matau kaip veikia katalikų bažnyčia – visko joje yra… Yra tokių iškilių asmenybių kaip buvo Jonas Paulius II, yra labai draugiškai veikiančių parapijų (tokių kaip Bernardinų bažnyčios Vilniuje), yra ir tokių bažnyčių, kur kunigas per mišias “kalbasi” tik su choru, yra ir tokių kunigų, kurie sugeba tik įlįsti į mūsų bulvarinių laikraščių pirmuosius puslapius…

  4. Visos krikščionybės atšakos užeina ir nunyksta. Tuo tarpu Romos katalikų bažnyčia laikosi jau beveik du tūkstančius metų… Manau, kad nėra jokios kitos organizacijos pasaulyje kuri laikytųsi taip ilgai. Gal tai kąnors reiškia, o gal ir ne. Nesu tikras.

Matau dabar mūsų bažnyčią (kuri susideda iš tikinčiųjų, o ne iš pastatų ir klebonų) jauną, gyvą ir tvirtą. Tikiu pats ir noriu, kad geroji naujiena sklistų po visą pasaulį. Ir nematau kaip prie to galėčiau geriau prisidėti negu dalyvaudamas toje pačioje Romos katalikų bažnyčioje: kartu melsdamasis mišiose, semdamasis išminties iš šios bažnyčios protingų žmonių raštų, prisidėdamas prie jos vykdomos veiklos.

Linai, nesu tikras dėl tų visų imperijų ir to ką tu rašai. Žinau tik kad mano patirtis prieštarauja tam, ką tu sakai – kad mano bažnyčia yra pagoniška imperija. Tiek ir tenorėjau: pasidalinti savo patirtimi ir supratimu.

Komentarai

Joakimas

Na įstorijos nenuneigsi... Tik šiaip esi šaunuolis, kad mąstai pozityviai į ateitį ir nori kažką gero daryti.

Linas

Aciu uz komentara. Žinai, ką jaučiu - gero žmogaus, kuriam skauda, širdį. Ir prieš tokią širdį turiu nusilenkt.
Tavo argumentai gražūs. Niekada nepasisakau prieš žmonių tikėjimą, yra nuoširdžiai tikinčių katalikų, bet žymiai daugiau sistemos apgautų žmonių. sistemų nevirškinu ir nevirškinsiu - nes jos užsiima manipuliacija ir mulkinimu.

Negaliu sutikt su kai kuriais tavo argumentais:
1. Katalikų bažnyčia atnešė ne Evangeliją, o skerdynes ir gaisrus.Žemaitija buvo praktiškai ištuštėjusi. Beje, Lietuvos už tai niekas neatsiprašė. Jėzaus mokiniai taip nesielgė.

2.Laikosi 2000 metų;) kaip politine sistema, o ne kaip tikinčiųjų bendruomenė.
Nesutikau žmogaus gyveančio kad ir 120 metų;) Tikėti reikia dabar, o ne 2000 metų. Jokios naudos, jei mirsi taip ir nepažinęs Dievo. O tavo organizacija tvirtins - tik manes klausyk ir būsi išgelbetas.
pirmieji krikščionys jokios struktūros neturėjo, bet jų tikėjimas iki šiol gyvas, jokia inkvizicija jo neinaikino, jis vis atgimsta vis kitoje kartoje ir vis nauja forma, nes priklauso nuo Dievo, o ne nuo organizacijos.

3 Patirtis.Mano patirtis yra kitokia.Jėzus sakė:"Nera gero medžio, kuris vestų netikusius vaisius". Studijuodamas istoriją pamačiau, kad medis yra visiškai netikęs, nes augo pats, o ne Dievo buvo auginamas.

Incognito-R

Dievo nera, o baznycia yra lupiku ir iskrypeliu, politikuojanti sutve. Va taip vat

d-MoN

norejau pradeti atsakymai zodziais "dejau ash ant bazhnychios" bet susilaikiau. paskui persigalvojau.

ash kaip laisvas zhmogus (kiti pasakytu laisvamanis bet tai nebutu visishka tiesa) esu isitikines, kad ne ritualai, ne apeigos, ne kataliku baznycia, ne islamo meldimasis 4 kartus dienoj, ne popieziaus rinkimai, ne kryziaus karai 12 amziuje, ne jihadas 21 amziuje, ne tikinciuju bendruomene, ne mishios, ne veikla, kuria beje siekiama iteigti _viena_absoliucia_statishka_ tiesa, o TIKEJIMAS ishreishkia meile Dievui (arba kaip tik nori Ta Reishkini Viduje galima pavadinti).

Kataliku bazhnychia, kaip ir BET KURIA kita konfesija smerkiu uzh prisirishima prie ritualo ir sistemos. Gyvenimas, zhmogus, tikejimas ir visa kita yra chaotishka. Nereikia to statyti i remus. Shiandien mano dievas alus, rytoj mano dievas bus knyga. Poryt Bilas Geitsas. Uzhporyt nakti zhiuresiu i zhvaigzhdes ir rashysiu eiles (niekam tikusias, bet kam tai rupi). Kiekviena diena gatveje sustosiu prie perejos ir praleisiu pestyji ir jam nusishypsosiu. Pamates gatveje zhmogu kuriam reikia pagalbos - jam padesiu. Su draugu pasidalinsiu paskutini duonos kasni. Ir paskutine cigarete irgi per puse rukysim. Ir jie man padarys ta pati. Pabaigsiu savo blog'a ir skleisiu Atviros Mastysenos filosofija. Ir nereikia man nei kataliku nei jokios kitos baznycios.

Bet ash visada labai gerbiu tikincius. Nepaisant to, kad nebutinai pripazhistu ju tikejimo forma ir jo ishraishka. Jie bent jau tiki...

gerios <-> fanatizmas <-> blogis

labai trapi riba, kurios lengva nepajausti.

Anarko

Tai cia mes tik manom, katalikiskoj saly gyvendami, kad "Visos krikščionybės atšakos užeina ir nunyksta. Tuo tarpu Romos katalikų bažnyčia laikosi jau beveik du tūkstančius metų… Manau, kad nėra jokios kitos organizacijos pasaulyje kuri laikytųsi taip ilgai", kaip Tu sakai. Tos "atsakos", kaip pvz graiku ortodoksai, ar armenai, laikosi ramiai sau lygiai taip pat, ir Kataliku baznycia jiems jokia ne tikresne, negu bet kuri kita. Cia tik katalikocentrizmas musu :) ir popieziacentrizmas.

Komentuoti šio įrašo nebegalima. Komentarų sistema išjungta.