Kas įvyko vakar? Subjektyvūs pastebėjimai apie politines kovas ir slaptą balsavimą

2011-06-08 20:25

1. Piketas

Labiausiai už “Internetiniam balsavimui – NEorganizuoto piketo sėkmę turime būti dėkingi Andriui Kasparavičiui, kuris jį inicijavo bei prisidėjo organizuojant, bendraminčiams iš Facebook, kurių dalis atėjo, o dar daugiau palaikė moraliai, bei… liberaliam jaunimui.

Iš tiesų prieš pat piketą išgirdęs, kad liberalus jaunimas nori sutrukdyti mums laisvai ir nevaržomai išsakyti savo nuomonę sunerimau. Parbėgęs į piketą (dauginau skrajutes) pamačiau, kad organizuotai atėję liberalai atvirai konkuruoja su mūsų piketu.

Tai pagautas nuotaikos ėmiausi skandavimo ir garsaus ginčijimosi megafonas prieš megafoną (mūsų buvo didesnis ;-) ). Toliau aršiai besiginčijant paaiškėjo, kad tas jaunimėlis nelabai suvokia visų šios problemos aspektų ir neturi rimtesnių argumentų už “aš noriu balsuoti ant sofos” bei “75% piliečių yra už”.

Pripažinsiu, demagogijos buvo iš abiejų pusių. Tačiau girdint, kaip priešininkai teigia, kad mes būktai bijome technologijų, kai pusę mūsų piketo sudarė patyrę programuotojai ir kiti IT specialistai (o tarp liberalų – nei vieno), vis aiškesnis darėsi skirtingas argumentacijos lygmuo. O kur dar konstitucinės bėdos į kurias jie irgi neturėjo ką rimtesnio atsakyti apart populiarių, bet nepagrįstų klišių.

Šiaip iš esmės neturiu daug ko prieš liberalų jaunimą (apart to, kad mano vertybės kitos), esu su jais netgi vienoje barikadų pusėje kovojęs, bet vakar jie padarė rimtą klaidą ir aš tuo džiaugiuosi.

Savo baime leisti neformalams iš interneto nevaržomai išsireikšti, jie visiems parodė, kad tie neformalai yra svarbūs . Be jų pagalbos gal būtume pastovėję, padalinę skrajutes, o žurnalistai nusivylę mūsų negausumu būtų nutylėję apie protestą. Tuo tarpu, liberalaus jaunimo dėka, paaiškėjo klausimo aktualumas, skirtingas pusių argumentacijos lygis bei buvo ryškių vaizdų, kuriuos žiniasklaida taip mėgsta.

2. Balsavimas Seime

Formaliai Seimas pritarė internetinio balsavimo projektų pateikimui ir tolesniam svarstymui Seimo komitetuose. Iki šie projektai taptų įstatymais dar bus du balsavimai Seime.

Kodėl Seimas šį kartą jiems pritarė?

Iš dviejų, skirtingoms politinėms jėgoms priklausančių, politikų girdėjau, kad Tėvynės Sąjungos frakcija nusileido įvairiems liberalams šiuo klausimu, mainais į pagalbą tvirtinant svarbius energetikos projektus artimiausiomis dienomis. Todėl svarstomi projektai ir gavo pakankamai balsų “už”.

Taigi, klausimo baigtis tikriausiai daugumai Seimo narių buvo žinoma iš anksto. Visgi vyko nemaža diskusija prieš balsavimą.

Tačiau tikroji politinė kova užvirė svarstant, kuris Seimo komitetas bus pagrindiniu, svarstant projektus toliau Seime. Tai aiškiai matėsi iš staiga įkaitusios atmosferos, diskutuojant šiuo beveik procedūriniu klausimu.

Galiausiai Seimo nariai patvirtino Valstybės ir savivaldybių reikalų komitetą pagrindiniu. Informacinės visuomenės plėtros komitetas (kuriam vadovauja vieno iš projektų iniciatorius, o kito projekto iniciatorius dalyvauja) atkrito iš karto. Antru balsavimu buvo atmestas ir siūlymas dėl atitikimo Konstitucijai klausimų pagrinde svarstyti jį Teisės ir teisėtvarkos komitete, kuriame opozicija turi daugiau balsų.

Iš Seimo narių argumentacijos matėsi, kad jiems labai pravertė mūsų paruošas informacinis bukletas. Ne tik bukletas, bet ir protesto akcija atkreipė jų dėmesį į šiuos projektus.

3. Kaip veikia neslaptas balsavimas realiame gyvenime

Jau minėjau, kad Tėvynės sąjungos frakcijos nariai balsavo “už” dėl liberalų spaudimo. Dalis šios frakcijos narių išvis nedalyvavo balsavime, nes buvo nelinkę balsuoti prieš savo sąžinę. Kitų balsas dar visai nereiškia ką jie iš tiesų mano šiuo klausimu. Iš to ką girdėjau ir mačiau, drįsčiau liberaliųjų frakcijų spaudimą vadinti šantažu.

Dabar prisiminkime, kad Seimo nariai balsuoja atvirai.

Klausimas: kaip balsuotų Tėvynės Sąjungos nariai, jei vyktų slaptas balsavimas ir liberalai negalėtų sužinoti kaip jie balsavo?

Štai jums ir (dar viena) puiki iliustracija prie ko priveda balsavimo slaptumo nebuvimas – žmonės verčiami balsuoti prieš jų pačių sąžinę ir įsitikinimus.

Be abejo gerai ir būtina, kad Seimo nario rinkėjai žinotų kaip jis balsuoja daugeliu klausimu.

Tačiau praktiškai frakcijos ir įvairios grupelės Seime iš anksto tariasi ir mainosi “paslaugomis”: “mes palaikysime jūsų projektą, o jūs balsuokite už mūsų projektą”.

Toks reiškinys yra bėda mums visiems, nes išplitęs balsavimas pagal neviešus susitarimus, o ne už rinkėjų interesus ar savo įsitikinimus.

Kaip galėtume kovoti su šia bėda?

Nemanau, kad slaptas balsavimas Seime pasiteisintų ir būtų praktiškas. Manau, kad reikėtų keisti ne balsavimo sistemą, o pasiekti, kad piliečiai geriau matytų už ką balsuoja juos atstovaujantis Seimo narys. Taip pat reikėtų pagerinti abipusį, Seimo narių ir piliečių bendravimą.

Va čia galime panaudoti internetą ir pasiekti gerų rezultatų.

Gal kas norėtumėte to imtis?

Komentarai

al

Norit nenorit, internetinis balsavimas vis vien bus, tai tik laiko klausimas.. Ir nudienos baltalijos ateities kartoms atrodys juokingai.. Juk koks skirtumas kaip duomenys perduodami.. na ir kodel lietuviai tokie perdetai racionalus ?

al

Ir dar.. nesuprantu kodel gera ideja mirsta dar neigyvendinta, kodel lietuviai pirmiasiai mato blogi, o tik poto svarsto apie geri ? (neva naudosis balsu papirkinetojai - juk tokia pirma mintis, ar ne? :)) Va cia mastymo ir logikos problematika..negatyvizmas, pesimizmas, mastymo klampumas ?? Va va mastumo reversiskumas - budingas rytu europos gyventojams ir politikieriams..
(zr. moksl. darbus)

Martynas

Emili, labai ačiū tau ir Andriui, ir kitiems už visą rūpestį šiuo reikalu. Tai svarbu! Laikykimės ir toliau.

Emilis Dambauskas

al, jei žiūrėsi į auksinį narvą su sofa iš patogumo ir pasipuikavimo pusės, tai jis yra labai geras daiktas. Tai tikrai pozityvūs dalykai, kuriuos galima pasakyti.

Bet aš renkuosi nelįsti į narvą :-)

Darius

>>s bei buvo ryškų vaizdų, kuriuos žiniasklaida taip mėgsta.
ryškių

Emilis Dambauskas

Ačiū už pastebėjimą! Pataisiau.

Dominykas

Atmetus tai, kad el. balsavimas neprigijo Airijoje, derėtų įvertinti ir jo kainą - Irish Times duomenimis http://www.irishtimes.com/newspaper/breaking/2010/1006/breaking26.html - €54mln.

Perverčiau bukletą... Neatsimenu tiksliai, bet man atrodo Slashdote, ir man atrodo apie Braziliją buvo, kad net Open Source neužtikrina sistemos stabilumo ir nepažeidžiamumo? Galbūt vertinga panaudoti informacija, nepaisant to, kad panašu, kad brazilai susitaikė su šita mintim jau?

Ar yra centrinis resursas [.lt], kuriame būtų [struktūrizuotai] pateikti už ir prieš argumentai?

Dominykas

Apie centrinį resursą klausiu todėl, kad komentarius "al" neparašė nei vieno "už" argumento :) išskyrus kažkokias nepamatuojamas "vistiek taip bus" ir "lietuviai negatyvūs" temas.

Rolandas

Nori nenori, internetinis balsavimas vis tiek bus pašalintas, tame tarpe ir iš Estijos, tai tik laiko klausimas.. Ir nudienos tavo komentarai ateities kartoms atrodys juokingai.. Juk ir taip aišku, kad tau nėra jokios skirtumo, kas čia svarbiausia.. na ir kodėl gi tu toks perdėtai prisirišęs prie tos nenaudingos idėjos ?

Rolandas

Tai sakai, tas liberalus jaunimas prie seimo, kurie susirinko palaikyti internetinio balsavimo nebuvo Lietuviai, ane? :) Žmogui kuris tesugeba apibendrinti iki mąstymo ir logikos dar toli toli... :)

Šita gera idėja mirė ne Lietuvoje, o daugelyje kitų šalių, po to kai buvo išnešiota, gimė ir paaiškėjo, kad yra išsigimusi. :)

Emilis Dambauskas

Struktūrizuotų už ir prieš nėra.

Nebent gali išmąstyti pasitaikančius argumentus "už" iš mūsų tinklalapio "Klausimų" skilties:
http://www.balsavimas.lt/klausimai

Komentuoti šio įrašo nebegalima. Komentarų sistema išjungta.